Οι EU Aid Volunteers

Η πρωτοβουλία EU Aid Volunteers δίνει την ευκαιρία σε ευρωπαίους πολίτες να υποστηρίξουν με τις δεξιότητές τους τις ευάλωτες τοπικές κοινότητες στις αναπτυσσόμενες χώρες και να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν μελλοντικούς κινδύνους, να ανακτήσουν τη δύναμή τους μετά από ενδεχόμενη φυσική καταστροφή καθώς και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τους φυσικούς τους πόρους.

Ως EU Aid Volunteer, μπορείς να συμμετάσχεις σε έργα ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο, που έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν τις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών. Με τις δεξιότητες και τις ικανότητές σου, θα συμβάλλεις άμεσα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της τοπικής κοινότητας και θα γνωρίσεις την καθημερινότητά τους.

Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα ταξιδιού (τόσο πηγαίνοντας στη χώρα υποδοχής όσο και επιστρέφοντας από τη χώρα υποδοχής), στέγαση, ασφάλεια υγείας και εκπαίδευση πριν και κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Περιλαμβάνει επίσης μηνιαίο επίδομα που λαμβάνει ο εθελοντής κατά τη διάρκεια της αποστολής του, καθώς και επίδομα επανεγκατάστασης για την κάλυψη των εξόδων επιστροφής στο σπίτι.

ActionAid

Η ActionAid Hellas, ως ο μόνος πιστοποιημένος οργανισμός αποστολής στην Ελλάδα, έχει συμμετάσχει σε 7 έργα με την πρωτοβουλία EUAV και είναι σήμερα η συντονίστρια οργάνωση σε ένα από αυτά. 27 EU Aid Volunteers υπό τον συντονισμό της ActionAid Hellas, έχουν ταξιδέψει σε χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως το Εκουαδόρ, η Κολομβία, η Σενεγάλη, η Αϊτή, το Μιανμάρ, το Μπαγκλαντές και η Καμπότζη. Το 2021, 36 EU Aid Volunteers θα απασχοληθούν μέσω της ActionAid Hellas, στους πιστοποιημένους οργανισμούς φιλοξενίας της ActionAid Kenya, της ActionAid Zimbabwe και της ActionAid Myanmar.

Ποιος μπορεί να γίνει EU Aid Volunteer;

Η πρωτοβουλία EU Aid Volunteers είναι ανοικτή σε πολίτες της ΕΕ (και σε κατοίκους τρίτων χωρών που διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε.) - ηλικίας άνω των 18 ετών. Μπορούν να προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα background/προφίλ και με διαφορετικές εμπειρίες, από νέους έως έμπειρους επαγγελματίες. Η επιλογή των εθελοντών καθορίζεται πάντα από τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας υποδοχής και διαπνέεται από τις αρχές της ισότητας των ευκαιριών και της μη διάκρισης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο Q&A.

You Can Make a Difference